20230317_132303.jpg

Word vrijwilliger op kinderboerderij De Schoutenhoeve

De kinderboerderij kan niet zonder vrijwilligers. We  kunnen extra handen heel goed gebruiken!                                                                                  

Word vrijwilliger op kinderboerderij De Schoutenhoeve

De kinderboerderij kan niet zonder vrijwilligers. We  kunnen extra handen heel goed gebruiken!                                                                                  

Je krijgt er zoveel voor terug

 

Ton van Vliet werkt als vrijwilliger bij de voorbereidingen van de Schoutenhoeve. Ik hoop dat er meer mensen komen die met hun kennis en ervaring ‘onze kinderen’ kunnen helpen. Er is werk genoeg! Voor mensen van 18 tot 81 jaar.

Ook vrijwilliger worden?

Wilt u ook vrijwilliger worden? Meldt u nu aan via info@schoutenhoeve.nl of bel 0342-200300 of vul via bovenstaande actviteiten een formulier in.

IMG_20211001_100642.jpg

Je krijgt er zoveel voor terug

Ton van Vliet (62) uit Kootwijkerbroek was niet van plan een dag minder te gaan werken toen zijn werkgever deze mogelijkheid aanbood. Al 45 jaar actief in de hoveniers- en tuinwereld wilde hij het buitenleven niet vaarwel zeggen. Totdat hij dacht aan de plannen die in de lucht hingen voor de realisatie van een kinderboerderij.

Ton breed glimlachend: ”Práchtig met die kinderen. Het gekke is, ik heb ooit de mogelijkheid overwogen om daar les te geven, zeker aan de oudere jongens. Maar dan moest ik mijn onderwijsbevoegdheid halen en dat was een te lang proces. Maar nu ben ik alsnog hier beland. Westerlaken vond het heel fijn dat ik mijn hulp aanbood. Toen heb ik toch een dag ingeleverd om te helpen met de opbouw van de Schoutenhoeve! Het is een ontzettend leuk project. Ik hoop hier nog lang vrijwilligerswerk te kunnen en mogen doen.”

IMG_4219.jpg

Vrijwilligerswerk is anders

Ton leidt ook, samen met andere collega’s, geaccrediteerd jonge hoveniers op. Maar dit is voor hem ánders, omdat de doelgroep hem enorm aanspreekt. Deze doelgroep is kwetsbaar, daar doe je gewoon álles voor. Je hélpt hen.” Ton: “Als je ziet hoe de jongens van werken genieten! Het is fantastisch als je ziet hoe ze met de hun geschonken gaven, zich nuttig maken.” Na een korte stilte: ”Ik vind het écht fantastisch! Al het voorbereidend werk probeer ik samen met de jongens te doen. We zijn oude voetbalkooien aan het afbreken. Nu zijn de jongens bezig met de tegels te stapelen om in de toekomst te gebruiken voor een terras rond de kinderboerderij. Ze gaan straks in een depot op het terrein.” Ideaal voor de jongens om te slopen en te bouwen.

Mijn vrouw vindt het prima, ze vindt het echt leuk. Ze staat er gelukkig helemaal achter. Tons kinderen zijn inmiddels allemaal de deur uit en hij kan bij de Schoutenhoeve zijn ervaring zeer zinvol inzetten. Het liefst zou hij zaterdag ook nog hierheen gaan, maar er zijn grenzen.

Het is fantastisch om precies dát te doen wat je graag doet en wat je ligt. Het is geen moeten, maar een willen. Je moet je zelf dan maar zien als een klein radartje in het geheel. Al kom je maar een uur helpen, álles helpt. Je levert wat in, maar je krijgt er zóveel voor terug. Voldoening, dankbaarheid van die jongens, als je ziet hoe ze ervan genieten. Ze kijken zo anders tegen bepaalde dingen aan. Je kan van hen léren. Hun wereldje is zo’n stuk overzichtelijker dan de wereld van ons. Ze hebben ook minder zorgen. Ze helpen elkaar, als er één ziet dat iets niet lukt, staan ze gelijk bij je en vragen of ze je moeten helpen. Ze staan open in het leven, denk ik. Ze zijn ook niet bang voor vieze handen. De gaven die ze hebben, die stimuleer je. Peinzend: “Als je ziet wat ze doen, dat is gewoon fantastisch! ”


20211001_100607.jpg

Lekker met je handen werken

Vrijwilliger Huib van Doleweerd pijl-naar-links.png

Huib van Doleweerd uit Putten, zorgondersteuner bij Adullam en van daaruit werkzaam op de Rehoboth kiest ervoor om naast zijn werk ook vrijwilligerswerk te doen voor de bouw van de kinderboerderij ‘de Schoutenhoeve’: “Ik zie de meer praktisch ingestelde leerlingen hier veel gemotiveerder het werk aanpakken en doorgaan, dan in een klassensituatie.” zegt Huib enthousiast.

IMG_20211001_100645.jpg

Ook vrijwilliger worden?

Meld u nu aan pijl-naar-rechts.png

Er zijn mogelijkheden genoeg om de leerlingen ook actief en nuttig werk in de wijk te laten doen. Dan is de kinderboerderij ook van belang voor de buurt en kunnen begeleiders actief met leerlingen in de wijk aan de slag. Al mijmerend ziet Huib dat er veel nuttig werk is op allerlei gebied voor veel vrijwilligers!

IMG_20211001_100645.jpg

Ook vrijwilliger worden?

20211001_100613.jpg

Huib, die na de studie elektrotechniek en informatica uiteindelijk voor de studie pedagogiek koos, zet zich ook actief in als vrijwilliger: “Ik vind het héérlijk met die jongens te werken. Het is heel belangrijk dat je onze kinderen stimuleert om datgene te doen wat ze leuk vinden en goed kunnen. Als ze zien dat ze iets zinvols doen zie je hun motivatie en hun praktische vaardigheden groeien! En natuurlijk vind ik ook dat deze jongens zoveel mogelijk moeten kunnen leren. Een evenwicht tussen theorie en praktijk is erg belangrijk, daarom is het fijn dat dit project helpt aan een stukje praktische invulling.”

Als zorgondersteuner begeleidt Huib leerlingen in de klas. Dan doet hij meestal specifieke activiteiten in een één op één situatie. Het is afhankelijk op welk gebied ze zorgondersteuning nodig hebben. Op vrijdag heeft Huib een flexdag, dat wil zeggen dat hij dan beschikbaar is om voor andere collega’s in te vallen. Als dat niet hoeft, werkt hij als vrijwilliger: “Ik vind het zelf ook lekker om gewoon met mijn handen te werken. Dat geeft afwisseling. In die zin, begrijp ik deze jongens heel goed.”

Enthousiast vervolgt Huib: “Het bouwen heeft eigenlijk meerdere elementen, je bent mét en vóór de kinderen aan het bouwen. Het is sowieso levendig met al die leerlingen om je heen. Ik geniet ervan als ik zie dat kinderen met elkaar overleggen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Opeens ontstaat er samenwerking en een eigen groepsdynamiek. Ik krijg er zelf ook zóveel energie van. Ik zie ze écht genieten. Ja, dit werk heeft en geeft zin!”


B4 Anne-Ruth.jpg

Vrijwilligersovereenkomst

Met mensen die vrijwilligerswerk op De Schoutenhoeve willen gaan doen, wordt altijd eerst een gesprek gehouden om wensen en verwachtingen over en weer uit te spreken. Bij het aangaan van een vrijwilligersovereenkomst, moet ook altijd een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) worden overlegd.